Vučić: Sve što sam rekao o Hrvatskoj ponovio bih, Beograd i Priština daleko od rješenja

Preporučujemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na današnjoj pres-konferenciji da bi sve što je rekao o Hrvatskoj i ponovio.

“Naši odnosi nisu bili naročito topli, ne zbog odluke Srbije, nego zbog permanentnog vođenja politike protiv naše zemlje i našeg naroda. Moja želja za boljim odnosima Hrvatske Srbije ostaje. Ja neću moliti i kukati zbog hajke i harange protiv mene, neka onni radije pogledaju što su radili. ja sam govorio na jedan dostojanstven i miran način, ne iznoseći fašističke pozdrave. Što ne bih mogao rećo da je bio slučaj u Glini i u nekim drugim hrvatskim mjestima”, rekao je Vučić.

“Imamo molbu za njih. Kad god hoćete dobrodošli ste u Srbiju. Kad ne želite, ne morate. Ja od razgovora s bilo kim ne bježim i nisam kukavica. Na ovu organiziranu hajku i harangu odgovaram mirnoćom i osmijehom. Samo molim da se ne vodi haranga protiv Milorada Pupovca jer mi on nije pisao niti sugerirao niti jednu jedinu riječ. Ja želim nešto drugo reći. Učinili smo mnogo toga, i mnogo čime bi se mogla dičiti hrvatska predsjednica što je postignuto nakon naših razgovora, završavamo skoro 24 zahtjeva pripadnika hrvatske manjine u ovoj zemlji. Pročitat ću vam sve. To su stvari kojima se ja ponosim”, rekao je Vučić.

“Milion puta sam griješio, ali sve što sam rekao 4. augusta, sam sam pisao. 10 puta sam pročitao, i ponovio bi i 11 put. Osim što bih produžio i mogao još nešto reći da kažem o načinu na koji je slavljena Oluja, pogovoto da sam mogao da pogledam dan unaprijed – 5. augusta”, izjavio je Vučić.

Podsjetimo, uoči obilježavanja 23. godišnjice operacije Oluja, Vučić je, odajući poštovanje stradalim Srbima na skupu koji je Oluju nazvao pogromom rekao kako je operacija motivirana mržnjom prema Srbima te da jaka Srbija neće više nikada dopustiti nikakve Oluje.

Naveo je da se mržnja koja je nastala u prošlosti nastavila i u vrijeme Oluje, a ocijenio je “tragičnim” da te mržnje ima i danas.

“Motiv je važan isto kao zločin jer mržnja ne poznaje vrijeme. Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba”, smatra srbijanski šef države, rekavši kako “ne zna šta je najveći zločin ako to nije zločin počinjen u ime krvi, nacije i vjere”.

Teški dani pred zvaničnim Beogradom

Vučć je rekao da su Beograd i Priština daleko od rješenja, ali da neće biti nikakvih tajnih odluka i da će, ako ikada dođe do rješenja, o tome obavijestiti građane.

On je na konferenciji za novinare o pregovorima o rješenju pitanja Kosova rekao da su u septembru, za kada je zakazana nova runda pregovora, teški dani pred zvaničnim Beogradom.

“Do bilo kakvog kompromisnog rešenja je teško, gotovo nemoguće doći”, rekao je Vučić. On je rekao da je rješenje pitanja Kosova potrebno što prije, jer je potreban dugotrajan mir između Srba i Albanaca.

“Neophodno nam je rješenje koje bi značilo stvaranje neke vrste sigurnosti i bezbjednosti za naše građane”, rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija insistirati na rješavanju odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na Kosovu i rješavanju pitanja srpske imovine.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...