Vučić i Ivanić: Jačati političke odnose i ekonomsku saradnju

Preporučujemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem o problemima Srba u regionu, o rješenju pitanja Kosova, o ekonomskim merama i infrastrukturnim projektima.

Ivanić je novinarima poslije sastanka rekao da je sa Vučićem razgovarao o pokušajima da se napravi trajno i kompromisno rješenje za Kosovo.

“Moj iskreni stav je da međunarodna zajednica mora učiniti napor i pokazati širinu prema Srbiji i prema pokušajima da se nađe trajno rješenje. Srbija iz ovoga mora izaći kao zemlja čiji je obraz i dostojanstvo i interes srpskog naroda sačuvan i u tom smislu zaista ključnu ulogu mogu imati posebno međunarodne institucije”, rekao je Ivanić, prenijela je Anadolija.

Foto: Anadolija

On je dodao da se razgovaralo i o problemima i izazovima koji muče srpski narod i o poziciji Srba u Bosni i Hercegovini, pravu Republike Srpske na postojanje, jačanje njenih institucija i odbranu njene dejtonske pozicije.

Ivanić je dodao da su razgovarali i o infrastrukturnim projektima.

“Predsjednik Vučić me informisao da vrlo brzo rade i vrlo brzo će biti gotovi projekti puta prema Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj, i dio od Kuzmina prema Bijeljini, i dio prema Višegradu”, rekao je Ivanić.

On je dodao da su obe strane zainteresovane za dobre odnose Bosne i Hercegovine i Srbije.

“Razmatrajući regionalnu situaciju, predsjednik Vučić je člana Predsjedništva Ivanića upoznao sa stanjem dijaloga Beograda i Prištine, istakavši potrebu postizanja istinskog kompromisa, koji bi garantovao trajnu stabilnost i ekonomski napredak”, navodi se u saopštenju iz kabineta Aleksandra Vučića.

Kako je saopšteno, Vučić je u razgovoru sa Ivanićem “istakao potrebu jačanja političkih odnosa i ekonomske saradnje Srbije i BiH, u duhu dobrosusjedstva i interesa kako građana Srbije, tako i sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini – Srba, Bošnjaka i Hrvata, a naročito srpskog naroda u Republici Srpskoj”.

On je, kako se dodaje, Ivanića upoznao sa stanjem dijaloga Beograda i Prištine i istakao potrebu postizanja istinskog kompromisa, koji bi garantovao trajnu stabilnost i ekonomski napredak.

U razgovoru je bilo riječi i o mjerama za realizaciju zajedničkih infrastrukturnih i drugih projekata, koji bi doprinijeli boljem povezivanju ljudi, bržem protoku robe i kvalitetnijoj ekonomskoj saradnji, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...