Vlada Njemačke poručila: Nema promjena granica na Zapadnom Balkanu

Preporučujemo

Vlada Njemačke nije promijenila stav o nepromjenjivosti granica na Zapadnom Balkanu, koji je kancelarka Angela Merkel javno iznijela 13. avgusta.

Merkel je govorila o teritorijalnim razgraničenjima, što je ponovila i u nedavnom razgovoru sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, odgovoreno je Pobjedi iz Vlade Njemačke.

“Kancelarka Merkel je ponovila da je teritorijalni integritet država Zapadnog Balkana uspostavljen i nepovrediv. Ovo je i dalje stav Savezne vlade. Savezna vlada snažnopodržava napore EU da posreduje u održivim rješenjima između Srbije i Kosova”, naglasili su iz Vlade Njemačke.

Kako su naglasili, pregovori o pristupanju između Crne Gore i EU već su dobro napredovali, međutim, pozicija Savezne vlade Njemačke ostaje nepromijenjena-kandidati moraju ispuniti sve uslove prije nego što se pridruže EU.

“Sveukupan napredak pregovora o pristupanju biće posebno određen napretkom u oblasti vladavine prava”, kazali su iz kabineta kancelarke Merkel.

Na pitanje o stavu Njemačke, kada je riječ o kolektivnoj odbrani i dostignućima Crne Gore kao najmlađe članice NATO saveza, iz Vlade Angele Merkel poručuju da je Član 5 vašingtonskog sporazuma osnovni temelj Alijanse.

“Ovaj princip označava jedinstvo i nedjeljivost bezbjednosti Alijanse i njenih država članica. Njemačka potpuno podržava svoje obaveze prema članu 5 NATO sporazuma”, zaključuju u njemačkoj vladi, prenosi radiosarajevo.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...