UN: Obustaviti praksu razdvajanja djece od roditelja nakon prelaska američke granice

Preporučujemo

Kancelarija Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava pozvala je administraciju predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) da “odmah obustavi” praksu razdvajanja djece od njihovih roditelja poslije prelaska američke granice iz Meksika.

Portparol Kancelarije Ravina Šamsadani kritikovala je Ameriku zbog politike “nulte tolerancije” u skladu s kojom su pojedine porodice razdvojene poslije migriranja preko granice.

U saopćenju se navodi da “djeca nikada ne treba da budu privedena iz razloga koji se dovode u vezi sa njima ili njihovim roditeljima” kada je riječ o migrantskom statusu, prenio je AP.

Kancelarija UN-a naglašava da “privođenje nikada nije u najboljem interesu djeteta i da uvijek predstavlja kršenje prava djeteta”.

Šamsadanijeva je rekla na konferenciji za novinare da se praksa razdvajanja porodica može opisati kao “proizvoljno i nezakonito” miješanje u porodični život.

Prema njenim riječima, to predstavlja ozbiljno narušavanje prava djece.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...