U turskim zračnim napadima uništen drevni hram na sjeveru Sirije

Preporučujemo

U turskim zračnim napadima na regiju Afrin na sjeveru Sirije teže je oštećen drevni hram Ain Dara, saopštio je sirijski Opservatorij za ljudska prava, izražavajući žaljenje zbog katastrofe koju uspoređuje s pustošenjem Palmire.

“Hram datira iz aramejske ere (1300 – 700 g. prije Krista). Uništeno je oko 60 posto građevine”, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorija sa sjedištem u Londonu. Građevina otkrivena 1982. prostire se na oko 50 hektara i poznata je po ostacima velikih izrezbarenih blokova od bazalta i po zidnim reljefima, podsjetio je direktor za sirijske starine i muzeje, Mamun Abdelkarim.

“3.000 godina civilizacije uništeno u samo jednom zračnom napadu”, kazao je Abdelkarim sa žaljenjem.

Sirijska Uprava za sirijske starine i muzeje osudila je turske napade na arheološka nalazišta u Afrinu, potvrdivši informaciju o “uništenju hrama Ain Dara, jedne od arehološki najvrednijih građevina što su ih izgradili Aramejci u Siriji”, prenosi Index.hr.

Uprava je pozvala međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Tursku “kako bi se spriječilo da arheološke i kulturne lokacije budu ciljevi granatiranja i bombardiranja”, prenosi sirijski državni mediji.

Turska vojska zasad nije dostupna za komentar.

Turska operacija protiv jedinica sirijskih kurda u Afrinu počela je prije sedmicu dana uz jako bombardiranje, ali, ograničeno napredovanje turske vojske. Sirijska vlada predsjednika Bašara al-Asada osudila je turski napad, ali se protivi kurdskim težnjama za autonomijom u sjevernim dijelovima Sirije.

Sirijski građanski rat, koji je počeo 2011., do sada je rezultirao nanošenjem ogromne štete na mnogim historijskim građevinama, među kojima su drevna Palmira i stari dio Alepa, koji su na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...