U Africi nakon pet godina zabilježen slučaj dječije paralize

Preporučujemo

Nakon pet godina u Africi je zabilježen prvi slučaj dječije paralize, vrlo zarazne bolesti koja napada nervni sistem i može uzrokovati potpunu paralizu u roku od nekoliko sati.

Zdravstvene vlasti Malavija proglasile su izbijanje dječje paralize nakon što je otkriven slučaj dječije paralize kod malog djeteta u glavnom gradu Lilongweu, što je prvi slučaj divljeg poliovirusa u Africi u više od pet godina, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u saopćenju naveo da je laboratorijska analiza pokazala da je soj otkriven u Malaviju povezan s onim koji cirkulira u Pakistanu, gdje je još uvijek endemski.

– Kao slučaj uvezen iz Pakistana, ovo otkrivanje ne utiče na status sertifikacije afričkog regiona bez poliovirusa- naveli su.

Globalna inicijativa za iskorjenjivanje poliomijelitisa saopćila je da je slučaj u toj južnoafričkoj zemlji bio kod trogodišnje djevojčice koja je doživjela početak paralize u novembru prošle godine.

Sekvenciranje virusa koje su u februaru proveli Južnoafrički Nacionalni institut za zarazne bolesti i američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su da je virus tip 1 divlje poliovirus (WPV1).

– Otkrivanje WPV1 izvan dvije preostale endemske zemlje svijeta, Pakistana i Afganistana, predstavlja ozbiljnu zabrinutost i naglašava važnost davanja prioriteta aktivnostima imunizacije dječje paralize – navodi Globalna inicijativa za iskorjenjivanje poliomijelitisa.

WHO je saopćila da bi afrički kontinent mogao pokrenuti brzu reakciju zbog visokog nivoa nadzora nad poliomijelitisom.

Posljednji slučaj divljeg poliovirusa u Africi identificiran je u sjevernoj Nigeriji 2016. godine, a globalno je bilo samo pet slučajeva u 2021.

– Svaki slučaj divljeg poliovirusa je značajan događaj i mi ćemo mobilizirati sve resurse da podržimo odgovor zemlje – rekao je Modjirom Ndoutabe, koordinator za polio u regionalnom uredu SZO za Afriku.

Poliomijelitis je vrlo zarazna bolest koja napada nervni sistem i može uzrokovati potpunu paralizu u roku od nekoliko sati. Iako ne postoji lijek za dječju paralizu, može se spriječiti primjenom vakcine.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...