Kolaps turske lire: Centralna banka spremna da interveniše

Preporučujemo

Centralna banka Turske saopćila je danas da je spremna da preduzme “sve neophodne mjere” da bi osigurala finansijsku stabilnost poslije kolapsa nacionalne valute lire.

U saopćenju se navodi da će komercijalne banke dobiti pomoć da bi ostale likvidne.

– Centralna banka će pažljivo pratiti dubinu tržišta i formiranje cijena i preduzet će sve neophodne mjere da bi održala finansijsku stabilnost, ukoliko zaključi da je to neophodno – piše u tekstu.

Saopćenje je objavljeno nakon što je turska lira pala na rekordno nizak nivo prema dolaru u vrijeme kada traje diplomatski spor sa SAD.

Pritvaranje američkog pastora Andrewa Bransona od oktobra 2016. godine na osnovu optužbi za terorizam izazavlo je do sada najveću krizu u odnosima Ankare i Washingtona, javlja Srna.

Centralna banka je objavila seriju mjera dan nakon što je ministar finansija Berat Albayrak, zet predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekao je da je u pripremi akcioni plan.

U saopćenju se navodi da će u finanijski sistem biti uneseno oko 13 milijardi lira (devet milijardi dolara) da bi se osigurala likvidnost.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...