Stručno tijelo predlaže zadržavanje epizode ‘Upozorenje’ u svim zonama KS

Preporučujemo

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo  predlaže Vladi KS da zadrži na snazi drugu epizodu „Upozorenje“ u svim zonama iz spomenutog plana.

Iako su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo jučer zabilježili prekoračenje koncentracije za PM10 na automatskoj stanici Vijećnica od 337 µg/m3, a što je dostignut prag za predlaganje proglašenja treće epizode „Uzbuna“ – 300 µg/m3, ovo stručno tijelo, zbog činjenica da ostale stanice nisu pokazale prekoračenja za proglašenje spomenute epizode, kao i da od jutros svi analizatori bilježe značajno smanjenje izmjerenih koncentracija PM10, predlaže zadržavanje prethodno proglašene epizode „Upozorenje“.

Dodatni razlog pronalaze i u činjenici da se, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u utorak očekuje promjena vremena, sa  padavinama i slabim vjetrom, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama, dodaje  se u saopćenju.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...