ŠOKANTNA SAZNANJA PORTALA “ISTRAGA”: Državni tužitelji koji su boravili na KCUS-u medijima dostavili lažne informacije o premještanju kineskih respiratora?

Preporučujemo

Danas je u sarajevskim medijima objavljena informacija da respiratori ACM812A nisu pronađeni na Covid-odjeljenjima nego na drugoj lokaciji te da su bili van upotrebe kada su tužioci Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo posjetili KCUS.

No, ovu informaciju nisu mogli potvrditi iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS, istaknula je za portal “Faktor” da “ne želi komentirati napise medija i da ne stoji iza dezinformacija ili bilo kakvih informacija koje nisu zavnično potvrđene iz te institucije”.

Prema saznanjima istog portala,istražitelji SIPA-e su respiratore koje je nabavio FUCZ, fotografisali jučer u Respiratornom centru KCUS-a, dakle na istom mjestu na kojem se koriste već duže vrijeme.

Ove informacije ubrzo je potvrdio i portal “Istraga.ba”, ali i otkrio odakle su potekle ovakve informacije.

“Svi kineski respiratori pronađeni su u Covid zoni KCUS-a, potvrđeno je za Istragu iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Respiratori su prilikom uviđaja i fotografirani. Državni tužioci uopće nisu ulazili u tu zonu. Upravo su oni izvor lažne vijesti da su respiratori uklonjeni”, stoji u Twitter objavi portala “Istraga.ba”.

Informacije koje navodi portal “Istraga.ba” da su državni tužitelji, iako nisu ulazili u Respiratorni centar KCUS-a, dezinformisali javnost lažnim vijestima je posve skandalozna, neprimjerena funkciji koju obavljaju.

Podsjećamo, državni tužioci Džermin Pašić i Mirza Jamaković, koji su vodili istragu a zatim i podigli optužnicu u predmetu “Respiratori” danas ušli u prostorije KCUS-a, iako istragu provodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Danas su i advokati odbrane u predmetu “Respiratori” uputili pismo predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, glavnoj državnoj tužiteljici i glavnom federalnom tužiocu u kojem ukazuju na, kako navode, neprofesionalno djelovanje državnog tužioca Džermina Pašića.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...