Slovenija počela slati prve kazne hrvatskim ribarima

Preporučujemo

Slovenska policija je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima zbog prelaska morske granice i kršenja zakona u Savudrijskoj vali, piše radiosarajevo.ba.

Uskoro će, na sličan način, nastaviti provoditi zakonske propise u slučaju nezakonitih prelazaka slovenske pomorske granice, poručila je slovenska policija, javljaju hrvatski mediji.

Policija ovaj postupak vodi u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima. Pošto su “prekršitelji” strani državljani, prekršajni postupak podliježe posebnim odredbama zakona od strane policije.

Početkom idućeg sedmice nastavit će se provoditi slične mjere, kada je u pitanju kršenje zakona u smislu prelaska slovenske pomorske granice.

S obzirom da su kazne poslane hrvatskim ribarima koji su ilegalno prešli granicu na moru, nijedna nije izdana na licu mjesta jer je bilo potrebno utvrditi sve okolnosti djela, u skladu sa Zakonu o prekršajima s odgovarajućim prijevodom za strane državljane.

Nalozi za plaćanje šalju se prekršiteljima, odnosno fizičkim osobama, a ne hrvatskim institucijama. Svaki prekršajni postupak je individualan.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...