Šepić pozvao Poresku upravu i aktuelne vlasti da hitno povuku poziv poreskim obveznicima koji ostvaruju prihode iz inostranstva

Preporučujemo

Nezavisni blok je, od prvih saznanja bio protiv aktuelnih prijedloga u FBiH za retroaktivnu naplatu poreza od strane građana, na sva primanja koja su dobili iz inostranstva.

“Uputili smo poziv i Agenciji za zaštitu ličnih podataka, kako bi se ispitalo da li je došlo do kršenja Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH, zato što su banke dostavile povjerljive lične podatke o transakcijama građana Poreskoj upravi i još uvijek čekamo odgovor”, saopšteno je iz NB-a.

“S obzirom da do sada Poreska uprava i vlast koju ona zastupa nije pokazala ni najmanju odgovornost niti želju da pomogne građane, koji nisu još uvijek napustili BiH, već su ostali ovdje, smatramo da će odgovornost za najavljeno masovno iseljavanje mladih iz BiH morati preuzeti Poreska uprava FBiH i stranke koje čine aktuenu Vladu FBiH”, saopšteno je.

Iz ove stranke navode kako “mladi građani, koji su najviše pogođeni ovim problemom traže da se ova oblast prvo precizno zakonski reguliše i dogovore međusobna prava i obaveze, koja će nastupiti od tog, budućeg perioda, a nikako retroaktivno”.

“U potpunosti podržavamo najavljene zahtjeve mladih ljudi da se ova oblast prvo zakonski reguliše, sa jasno utvrđenim pravima i obavezama, te da od nekog budućeg perioda krene naplata međusobno dogovorenog paušala, koji bi omogućio priznavanje staža i zdravstvenu zaštitu za kategoriju samozaposlenika, koji na ovakav način zarađuju za svoj život. Niko u ovoj državi nije protiv plaćanja poreza. Međutim, pokušavati naknadno donesenim pravilnikom iz aprila 2018. godine, koji nije čak u skladu i sa samim Zakonom o porezu na dohodak, naplatiti porez iz 2015. godine, je nelegalno i dokaz koliko ova vlast želi na sve načine uzeti što više novca iz džepova građana. To nije poštena država i protiv toga se mi kao stranka borimo. Poštena država je ona koja će svojim građanima ponuditi jasna pravila i propise, mogućnost da ostanu ovdje i grade svoju budućnost, a ne da strahuju od nelegalne i retroaktivne naplate poreza. Pozivam da se sporni poziv Poreske uprave pod hitno povuče, dok se ovaj cjelokupni problem ne rješi. A rješenja smo već ponudili i nakon oktobra nova, odgovorna vlast znaće riješiti i ovo pitanje, u korist države i mladih koji će u svojoj zemlji rado ostajati i živjeti”, izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...