Savjeti za roditelje protiv sve raširenijeg vršnjačkog nasilja

Preporučujemo

Psihologinja Tea Knežević, mag.psyh., dala je savjete roditeljima kako da razgovaraju s djecom o vršnjačkom nasilju, te djeci kako da reagiraju ako se bullying događa u njihovom razredu, piše zadovoljna.hr.

“Videosnimka fizičkog obračuna dvijesrednjoškolski u Splitu ponovno nas je alarmirala da je vršnjačko nasilje, odnosno bullying veliki društveni problem u čije se rješavanje moraju uključiti i roditelji i nadležne institucije”, rekla je.

1. Važno je djeci naglašavati kako je agresivno ponašanje jako ozbiljno i opasno te kako niko nikada ne bi trebao biti udaran. Uvijek postoji neki bolji način da se riješi situacija, rekla je Knežević.

2. Djeca nekada ne znaju šta tačno mogu učiniti ako primjećuju agresivno ponašanje, stoga je dobro dati djeci konkretne ideje o tome. Prijedlozi ponašanja neka budu kratki i jasni jer će vrlo vjerojatno dijete već tada biti emocionalno pobuđeno, što znači da neće imati kapacitet prisjetiti se kompleksnih uputa, već onih kratkih i jasnih. Na primjer, djetetu možemo reći da glasno vikne ili da otrči po pomoć odrasle osobe.

3. Iako je potrebno djeci naglasiti važnost da se ne ignoriše agresivno ponašanje, trebamo biti oprezni da djecu ne uplašimo. Zato je drugi način kako možemo senzibilizirati dijete da smanjimo rizik da će se agresivno ponašati taj da dijete učimo prosocijalnom ponašanju i empatiji. To možemo činiti vlastitim primjerom malim gestama pomaganja i lijepog ponašanja prema drugima, savjetuje psihologinja.

4. Učite djecu na koji način mogu pokazati da su ljuti na nekoga, a da pritom ne iskazuju agresivno ponašanje.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...