Rita Atria – djevojka koja je prekršila zakon Omerte da bi osvetila oca: Umro si za ono u šta si vjerovao

Preporučujemo

Rita Atria bila je jedna od najpoznatijih žena-svjedokinja u velikoj istrazi protiv mafije na Siciliji.

Odlučila se da prekrši Omertu-zakon šutnje, i progovorila je o ubicama svojih najbližih, ali i o brojnim drugim slučajevima ubistava koje je počinila mafijaška hobotnica u sicilijanskom gradiću Partana.

Rita Atria je rođena 1974 godine u malenom gradiću Partana na Siciliji. Kao i svako drugo malo mjesto i ovo je bilo pod “zaštitom” Kosa Nostre. Ritina familija bila je jedna od tipičnih patrarhalnih mafijaških porodica.

Ubistva su se u Partani događala na dnevnom nivou. Rivalstva među mafijaškim klanovima bila su neviđena.U jednom od napada 1985.godine stradava i Ritin otac. Ubijen je od strane konkurentske familije u Partani.

Nakon ovog ubistva, Ritin brat Nikolo se zaklinje da će osvetiti smrt svoga oca. Vjeruje se da je znao ko ga je ubio.

Rita se zbližava sa bratom, i od njega saznaje gotovo sve informacije o radu mafije u Partani. Postaje maltene ženski capo.

Međutim i Ritinog brata Nikola ubijaju. Ona ostaje sama, zajedno sa ostalim ženskim članovima porodice. Znala je da će jedini način da osveti svog brata i oca biti taj da privede ljude koji su to počinili pred lice pravde.

Kao mlada djevojka  nije imala snage ni želje da se sveti klasičnim mafijaškim načinom, odnosno da pobije počinioce. Ona je znala da će jedini način da osveti svoju braću i oca biti taj da privede ljude koji su to počinili pred lice pravde. Progovorila je i za to je bila kažnjena.

Od porodice prije svega. Majka je se prva odrekla za to što je prekršila Omertu, za to što je, prema njenom uvjerenju, izdala porodicu. A to mafija ne prašta. To mafijaška porodica ne prašta, piše Buka.

Zahvaljujući Ritinom iskazu i podršci sudije Paola Borselinija, desetine mafijaša je uhapšeno, vode se procesi. Paolo Borselino postaje Ritin zaštitnik i “otac”. Sudija Paolo Borselino je, pored sudije Đovanija Falkonea, bio glavni borac protiv mafije u Italiji. Čovjek koji je Italijanima ulio nadu da će se država izboriti protiv mafije.

U maju 1992. godine ubijen je Đovani Falkone, a dva mjeseca kasnije i  Borselino. U svoj dnevnik Rita tada zapisuje:

“Umro si za ono u šta si vjerovao, ali bez tebe i ja sam umrla”…Sedam dana kasnije Rita se zaključala u svom stanu (ranije je ušla u program zaštite svjedoka) i bilježi ovo: “Razorena sam zbog ubistva suca Borselinija. Nemam nikoga ko bi me mogao zaštititi, uplašena sam i ne mogu ovo da podnesem”….Zatim se baca sa prozora i umire…

Na pogreb joj nije došao niko od familije. Samo nekoliko žena aktivistica. Njeni najbliži nisu htjeli da čuju za nju.

Poslije izvjesnog vremena majka dolazi na grob. Ali ne da obiđe mjesto posljednjeg počivališta svoje kćerke… Uzima čekić i razbija Ritinu sliku na spomeniku. Nije mogla da izdrži da uopšte postoji grob izdajnika porodice…Osuđena je za vandalizam.

Vrhunac majčinog “oprosta” Riti bilo je dopuštenje da se posmrtni ostaci njene kćerke ipak premjeste u grob u kojem je bio pokopan njen otac. Bez navođenja imena. Kada su je pitali zašto ne želi da tu pišu podaci o njenoj kćerki, majka je samo izjavila da ionako svi znaju da tu Rita leži….

U čast Rite Atrie, osnovana je organizacija koja se bavi borbom protiv mafije. Nosi njeno ime.

“Prije nego što krenete u borbu protiv mafije, morate prvo preispitati vlastitu savjest i onda, nakon što ste porazili mafiju unutar sebe, možete se boriti protiv mafije u svom krugu prijatelja. Jer mafija smo mi sami i naš pogrešan način ponašanja.” napisala je jednom prilikom Rita Atria.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...