Putnici na relaciji Sarajevo-Cirih-Sarajevo lete najnovijim avionom Bombardier

Preporučujemo

Na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo danas je sletio jedan od najinovativnijih i najmodernijh zrakoplova na tržištu, Bombardier C serije. Putnici aviokompanije Swiss od danas imaju mogućnost da na relaciji Sarajevo-Zurich putuju ovim avionom koji je u svijetu aviosaobraćaja poznat pod imenom “jet koji šapuće.“

Ovaj tip aviona zahvaljujući savremenim motorima, proizvodi dvostruko manje buke u odnosu na slične tipove aviona, prenosi NAP.

CS100 prima 125 putnika i zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji i inovativnom dizajnu, postavlja nove standarde u oblasti ekonomičnosti, ekološke prihvatljivosti i komfora putnika i to sa 25% nižim troškovima. Specijalno oblikovana krila i zakrilca osiguravaju optimalnu veličinu motora,  manju potrošnju goriva, a time i manju emisiju štetnih materija. Na taj način, u poređenju sa drugim zrakoplovima  u svojoj klasi, C serija smanjuje emisiju CO2 za 20%.

Glasnogovornica međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut naglašava da je odluka aviokompanije Swiss, odnosno Lufthansa grupacije, da uvede ovaj avion na svojoj ruti prema Sarajevu još jedna potvrda rentabilnosti ove linije, te kvaliteta usluga koje Međunarodni aerodrom Sarajevo pruža svojim poslovnim partnerima i putnicima, te visokosofisticarane opreme i moderne infrastrukture kojom raspolažu.

– Činjenica da ovaj avion proizvodi dvostruko manje buke u odnosu na slične tipove aviona je od posebnog značaja stanovnicima Sarajeva koji žive u blizini aerodroma. Dolazak ovog aviona dodatno potvrđuje da će se rast koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi u protekle dvije godine nastaviti i u 2018. godini – dodaje Bagarić-Arnaut.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...