Prvi džez muzej u Srbiji: Sobe “kralja soula” Solomona Burkea i “kralja romske muzike” Šabana Bajramovića najzanimljivije posjetiocima

Preporučujemo

Nedjelju dana nakon što je u prostoru Hamama niške Tvrđave počeo da radi prvi džez muzej u Srbiji, pokretači ideje o njegovom otvaranju, organizatori “Nišville” festivala, zadovoljni su interesovanjem posjetilaca iz zemlje i inostranstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Posjetioci na ulazu zatiču džu-boks na kome mogu da puste jedan od 27 snimaka nastupa poznatih muzičara na “Nišvilleu” prethodnih 13 godina. U ponudi su izvedbe Esme Redžepove, Joss Stone, Patty Austin, Duška Gojkovića i mnogih drugih.

U muzeju se mogu vidjeti i neki od prvih radio-aparata i gramofona, a svako ko želi može da se u “muzičkoj sobi” oproba u sviranju bubnjeva, klavira, gitare, kontrabasa, saksofona, klarineta, trube… Muzej površine 200 kvadratnih metara izljepljen je fotografijama legendi džeza na kojima se, između ostalog, može videti nastup čuvenog Luja Armstronga na prvom “Serbian Ethno Jazz Sessionu” 1965. godine u Beogradu, a nasuprot toga nalazi se grupna slika na kojoj je označen američki saksofonista i kompozitor Benny Golson.

Tu je i fotografija holandske saksofonistkinje Candy Dulfer koja je, poslije više nastupa u Nišu, postala njegova počasna građanka.

“Veliki dio posjetilaca je zapravo iz inostranstva, najviše nam dolaze posjetioci iz azijskih zemalja, Kine i Japana, i najinteresantnije su im sobe Šabana Bajramovića i Solomona Burkea”, kaže kustos muzeja Luka Nićiforović.

U Šabanovoj sobi nalazi se replika njegovog spomenika na Nišavskom keju, fotografije i još jedan džu-boks na kom se mogu pustiti njegove originalne kompozicije. Upravo je ova soba oduševila Džesiku Marinković, koja je na festival došla iz Berlina. Kaže da je Bajramović njen omiljen pjevač, a da jako cijeni i Esmu Redžepovu.

“Šetala sam, primjetila muzej i shvatila da moram da uđem unutra. Onda sam vidjela sliku Šabana Bajramovića! Znam njegove pjesme – Fikret, Akaja rat i Kerta mange daje”, priča Džesika na engleskom jeziku.

U sobi Solomona Burkea nalazi se fotelja na kojoj je “kralj soula” sjedeo tokom nastupa na “Nišvilleu” 2010. godine, kao i ram ogromnog kreveta na kom je tada spavao, pošto je odbio smještaj u hotelu i zahtjevao da noći u šatoru u bekstejdžu. Osim priče o tome kakav je bio Solomon Burke, kustos muzeja posjetiocima rado govori i o kontrabasisti Miši Blamu, kome je “Nišville” dodjelio nagradu za životno djelo i proglasio ga “najboljim prijateljem” festivala.

“Njegov san je bio da se otvori džez muzej u Srbiji i ovo je, na neki način, ostvarenje njegovog sna. Imao sam sreću da upoznam ovog velikog čoveka. Osjećala se pozitivna energija, bio je jako veseo. A svoje posljednje godine posvetio je očuvanju Nišville džez festivala”, govori Nićiforović.

Odora, koju je Duško Gojković dobio kao počasni doktor Muzičke akademije univerziteta “Goce Delčev” u Štipu, uniforme volonterki festivala, stripovi i slike inspirisane džezom također se nalaze u ovom muzeju. Prikupljanje ozbiljnije postavke tek predstoji. Očekuju se donacije dosadašnjih učesnika “Nišville”, među njima i jedna od haljina u kojoj je nastupala Candy Dulfer, a najavljena je i saradnja s džez muzejima u Americi. Ulaz u “Nišville džez muzej” se ne naplaćuje, ali posjetioci mogu da prema svojoj želji ostave donaciju.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...