Protesti vegana ispred klaonica u Francuskoj

Preporučujemo

Vegani u Francuskoj su organizirali proteste tokom noći ispred klaonica u pet područja, prenosi Anadolu Agency (AA).

List “Le Figaro” javio je kako su pojedini vegani ranije napali mesnice “zbog zaštite životinja”, a ovaj put su se odlučili na proteste širom zemlje.

Organizator protesta je Udruženje “269 Liberation Animale” koje se protivi konzumiranju proizvoda životinjskog porijekla, a vegani su demonstrirali ispred klaonica u gradovima Metz, Talaudiere, Houdan, Bazas i Lamballe.

Demonstranti, koji tvrde da se u Francuskoj dnevno ubije tri miliona životinja za prehranu, su zapalili vijeće i čitali dokumente u kojima su isticali prava životinja.

List “Le Parisien” javlja kako su uposlenici klaonica reagirali na proteste.

Ispred pojedinih klaonica okupili su se radnici mesnica i delikatesnih radnji te ukazivali na ulogu koju meso ima u francuskoj gastronomiji i kulturi. Postavili su i štandove na kojima su nudili gotove proizvode životinjskog porijekla.

Tokom demonstracija su poduzete visoke mjere sigurnosti.

Aktivisti za zaštitu prava životinja i vegani i ranije su širom zemlje napadali mesnice i delikatesne radnje. Otkazan je festival koji je trebao biti održan u Lilleu, a ispred mesnica su angažirani pripadnici obezbjeđenja kako bi spriječili eventualne napade.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...