Povećava se broj mrtvih: Od posljedica ebole u Kongu preminulo 36 osoba

Preporučujemo

Najmanje 36 osoba preminulo je od posljedica smrtonosnog virusa ebole u Demokratskoj Republici Kongo, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je Ministarstvo zdravstva sredinom jula potvrdilo kraj smrtonosne epidemije virusa ebole, do kraja mjeseca pojavili su se novi slučajevi zaraženih.

Iz Ministarstva zdravstva te zemlje saopćeno je da su se u pokrajini Sjeverni Kivu pojavila 102 slučaja groznice, od čega je 76 zaraženo ebolom. Od 76 zaraženih osoba, preminule su još četiri. Na taj način je broj povećan na 36.

Epidemija, deveta u Kongu, proglašena je u maju u sjeveroistočnoj provinciji Equateur. Smrtonosna bolest se, tokom epidemije, po prvi put proširila na glavni kongoanski grad Mbandaka, koji ima 1,2 miliona stanovnika.

Stručnjaci tvrde da su brzi međunarodni odgovor i vakcinacija stanovništva bili ključni faktori za suzbijanje širenja bolesti.

Ebola se u Kongu prvi put pojavila 1976. godine. U epidemiji, koja je od 2014. do 2017. zabilježena u Gvineji, Liberiji i Sierra Leoni zaraženo je oko 30.000 osoba, a preminulo više od 11.000.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...