Potpisan kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike organa državne službe KS

Preporučujemo

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu Elvis Zornić potpisali su danas u zgradi KS Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike organa državne službe Kantona Sarajevo.

Potpisivanju su prisustvovali ministar pravde i uprave KS Marijo Nenadić, ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice KS Amela Dautbegović i članovi Upravnog odbora Sindikata Jasmina Lukovac, Armin Hrelja i Nihad Kajmović.

Istaknuto je da je potpisivanjem Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike organa državne službe Kantona Sarajevo ova oblast po prvi put u Kantonu Sarajevo regulisana na pravi način i u interesu svih državnih službenika i namještenika.

Pregovarački timovi Vlade Kantona Sarajevo i Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika u Sarajevu su poslije dva mjeseca usklađivanja odredbi Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike organa državne službe Kantona Sarajevo usaglasili tekst Prijedloga Kolektivnog ugovora 10. jula 2018. godine, nakon čega je Vlada na svojoj 134. sjednici koja je održana 12.07.2018. godine dala saglasnost na ovaj tekst i imenovala premijera KS Adema Zolja da potpiše ovaj ugovor.

Premijer Zolj kazao je da mu je drago što je potpisan ovaj ugovor, jer smatra da se moraju stvoriti bolji uslovi za sve državne službenike i namještenike u KS.

“Moramo ulagati u u ljudske resurse. Potrebno je imati efikasnu upravu koja konstantno uči i usvaja nova znanja. Vjerujem da će Sindikat kvalitetno predstavljati sve radnike iz ove oblasti”, kazao je premijer Zolj.

Predsjednik Samostalnog sindikata kantonalnih državnih službenika i namještenika Elvis Zornić zahvalio

je ekspertskom timu Vlade KS i premijeru Zolju na razumijvanju i potpisivanju ugovora.

Dodao je da ovaj sindikat kao reprezentativan za granu državne službe u Kantonu Sarajevu i dalje raditi u interesu svih državnih službenika i namještenika, te da Kolektivni ugovora treba kvalitetno povezati sve akte vezane za ovu oblast.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...