Podžić i Ahmetović naglasili važnost stabilne BiH

Preporučujemo

Savezna Republika Njemačka stoji iza Bosne i Hercegovine i njenog euroatlantskog puta i učinit će sve da garantira sigurnost kako više ne bi bilo bojazni od bilo kakvog novog sukoba, kazao je danas izvjestitelj za zapadni Balkana u Parlamentu Njemačke Adis Ahmetović.

 

On se danas u okviru svoje višednevne posjete BiH susreo s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, a obojica su nakon sastanka podsjetili da će Njemačka nakon 10 godina ponovo biti dio Misije EUFOR-a u BiH i poslati svojih 50 vojnika.

O odluci da se njemački vojnici pošalju u BiH glasalo je oko 80 posto zastupnika u Parlamentu, što pokazuje, smatra Ahmetović, da je Njemačka opredijeljena za prosperitetnu i stabilnu BiH.

– Sve to moguće je ukoliko postoji mir u BiH, a Bundestag je u petak usvajanjem Rezolucije o BiH dao do znanja da se niko ne treba bojati od konflikta i sukoba u BiH, jer NATO članice uključujući Njemačku stoje uz narod BiH – podvukao je.

Ministar Podžić je istaknuo da je na sastanku razgovarano o mogućnostima produženja misije ukoliko Rusija povuče pravo veta na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija na produženje mandata misije EUFOR-a u novembru.

Podžić i Ahmetović razgovarali su danas i o saradnji ministarstava odbrane Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...