Pobjednički govor Macrona: Zajedno ćemo stvoriti vrijednosti za buduće naraštaje

Preporučujemo

Emmanuel Macron je danas uspio osigurati drugi uzastopni petogodišnji mandat na funkciji predsjednika Francuske, a večeras se obratio naciji s pozornice ispred Eiffelovog tornja u Parizu.

Nakon potvrde da je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio Marine Le Pen, Macron je stigao ispred Eiffelovog tornja gdje je na otvorenom bio smješten njegov izborni štab.

U centru Pariza okupile su se desetine hiljada Macronovih pristalica koji su uz DJ-a proslavljali veliku pobjedu i čekali obraćanje starog-novog predsjednika.

– Ovdje danas u Parizu i posvuda diljem Francuske, prekomorskim teritorijama i inozemstvu, prije svega hvala. Nakon pet godina transformacija kako onih sretnih i nesretnih i vanrednih kriza, danas 24. aprila 2022. godine većina među nama je odabrala i dali su mi povjerenje da i narednih pet godina vodim Francusku kao njen predsjednik. Znam što vam dugujem, hvala vam, poručio je Macron.

Istakao je da će raditi na projektu samostalnije i jače Francuske, kako bi oslobodili kreativnost i inovacije zemlje i od Francuske učinili jednu veliku ekološku naciju.

– Znam također da su naši mnogi sugrađani glasali za mene, ne kako bi poduprijeli moje ideje, već da bi izgradili branu prema ekstremnoj desnici i na tome im hvala. Svjestan sam da me njihov glas obvezuje prema budućnosti. Ja sam svjestan da sam im dužan i svjestan sam njihove vezanosti za Franucusku i nada koje su polagali, dodao je.

Što se tiče građana koji su apstinirali, rekao je da se treba odgovoriti i na tu tišinu.

– Mislim i na sve one koji su glasali za Marine Le Pen. Znam da su razočarani. Od ovog trenutka ja više nisam kandidat jedne grupacije već predsjednik svih i znam da za mnoge od naših sugrađana koji su izabrali esktremnu desnicu ljutnja i nesuglasice koji su doveli da glasaju za desnicu moraju dobiti odgovor. To će biti moja odgovornost i onih koji me okružuju jer današnje glasanje nam nameće obavezu da razmislimo o svim poteškoćama s kojim živimo i da adekvatno odgovorimo na ljutnju koju su pokazali. Danas ste izabrali humanistički projekat, to je socijal projekt, ekološki projekat, koji se temelji na radu, na našim akademskim, kulturološkim i akademskim slobodama, poručio je Macron.

Macron je obećao pravednije društvo i veću jednakost među ženama i muškarcima, ali se i posvetiti okončanju rata u Ukrajini.

– Niko neće biti ostavljen po strani, dodao je i istakao da će biti potrebno jedinstvo u izazovima koji predstoje.

-Ovo je historijsko vrijeme, zajedno ćemo ih pobijediti i stvoriti vrijednosti za buduće naraštaje, zaključio je.

Emmanuel Macron je danas osvojio 58,2 posto glasova, a Marine Le Pen 41,8 posto glasova.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...