Padajuće ili zamrznute koze: Čim se uzbude odmah se paraliziraju, evo zbog čega

Preporučujemo

Padajuća, ukočena, malaksala ili zamrznuta koza. Tako se obično naziva posve jedinstvena reakcija na strah koja se može vidjeti kod jedne vrste koza porijeklom iz Tennesseeja. Pojava se očituje kad ta životinja, u doslovnom smislu, bude nakratko paralizirana od straha.

Ovakvo ponašanje je dugo bilo neobjašnjivo. Razlog toga je genetske prirode, poznat je kao kongenitalna miotonija (myotonia congenita) ili Thomsenov sindrom koji uzrokuje grčenje i ukočenost mišića. Zanimljivo je da nije karakterističan samo za koze, prenosi Geek.hr.

Tijekom ukočenog položaja koze su pri punoj svijesti i ne osjećaju nikakve bolove. Nakon 5-20 sekundi jednostavno ustanu bez posljedica.

Uzrok je svakako pretrpljeni stres ili preveliko uzbuđenje. Intenzitet i učestalost takve reakcije nije uvijek isti, ali je učestalije viđeno kod mlađih koza.

Razlog toga je prilagodba starijih životinja na stres i strah te manji intenzitet djelovanja genetskog poremećaja.

Padajuće koze su prvi put u literaturi zabilježene početkom 19. stoljeća kada je i uočeno ovo neobično ponašanje. Tek stotinjak godina kasnije je otkriven genetski poremećaj, a još poslije, preciznije 1996. godine, otkriven je i gen koji je uzrok pojave.

Danas se ovakav tip koze većinom koristi kao atrakcija za posjetitelje na farmama, gdje nije rijetko i da cijelo stado padne kad se naglo razvesele hrani. Tennessee koze su nešto manje od običnih i imaju velike oči.

Za ovaj tip životinja se može reći i da su prave internetske zvijezde, jer se videozapisi s njihovim nezgodama padova viralno šire internetom.

Izuzetno su cijenjene zbog svoje neobične genetske osobine pa se zato na hiljade posjetitelja svake godine okupi u oktobru u Marshallu, gdje se organizira i festival u njihovu čast.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...