Optužen za zločine u Hrvatskoj i BiH: Jovica Stanišić na privremenoj slobodi

Preporučujemo

Međunarodni sud u Haagu produžio je Jovici Stanišiću, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, boravak na privremenoj slobodi u Srbiji do 10. januara 2019. godine.

Ponovljeni haški proces protiv Stanišića, bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Franka Simatovića Frenkija, operativca te službe, nastavljen je danas poslije jednomjesečne ljetne pauze.

Stanišić je na privremenoj slobodi u Beogradu, zbog bolesti, od 21. jula prošle godine. Rok na koji je bio pušten prethodnom odlukom Raspravnog vijeća istekao je 19. avgusta.

Sudije su usvojile zahtjev Odbrane, podnijet sredinom avgusta, da Stanišiću produže boravak na privremenoj slobodi.

Stanišićevi branioci tražili su da on ostane u Srbiji sve dok tužioci ne završe svoj dokazni postupak, ali je Vijeće privremeni boravak na slobodi optuženog produžilo do 10. januara iduće godine.

Haško tužilaštvo tome se nije protivilo.

Po ranijim nalazima ljekara u Haagu i u Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije.

Bivšeg šefa SDB-a Srbije Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...