Općina Centar ustupila prostor za smještaj Spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Preporučujemo

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je sa predsjednikom Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. Fikretom Grabovicom potpisao ugovor o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Džidžikovac 3.

Podsjećamo, Grabovica je ranije u ime Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. uputio molbu Općini Centar da im se ustupi prostor u ulici Džidžikovac za realizaciju projekta „Spomen soba za ubijenu djecu Sarajeva“.

Načelnik Ajnadžić je prihvatio inicijativu Udruženja, a zahtjev za dodjelu prostora je upućen na odlučivanje Općinskom vijeću Centar koje je na 39. redovnoj sjednici održanoj 27. juna 2019. godine donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorije u ulici Džidžikovac 3 (površine 74 m2, sa mjesečnim iznosom zakupnine od 1 KM/m2) Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. gdje će biti smještena spomen soba posvećena ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

-Potraga za prostorom za Spomen sobu posvećenu ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva traje već sedam godina. Naša želja je bila da prostor bude u blizini spomen-obilježja ubijenoj djeci, kako bi posjetioci na jednom mjestu mogli steći uvid u razmjere zločina počinjenog nad djecom, a zahvaljujući Općini Centar ta želja nam se ostvarila. Ova spomen soba će biti poseban projekat od historijskog značaja njegujući uspomenu na ubijenu djecu i govoreći istinu o dešavanjima tokom proteklog rata kao i edukativnog značaja gdje će budući naraštaji moći saznati više o opsadi grada” rekao je Fikret Grabovica.

Načelnik Anjadžić kazao je kako se ne smije zaboraviti stradanja građana Sarajeva , naročito djece, i da se svi zajedno moramo boriti da pravda bude zadovoljena.

-Raduje nas što smo dodjelom ovog prostora omogućili osnivanje Spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, mjesta koje će podsjećati i opominjati. Bez obzira na sve uspjeli smo sačuvati grad Sarajevo i državu Bosnu i Hercegovinu. Ove fakte moramo prenositi posebno na mlađe generacije, kako se historija ne bi ponovila- naglasio je Ajnadžić.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...