OHR: Poštovati državnu nadležnost u oblasti granične kontrole i imigracija u BiH

Preporučujemo

Politički i institucionalni lideri u Bosni i Hercegovini treba da poštuju ustavni i pravni okvir, a posebno državne nadležnosti u oblasti granične kontrole i imigracija, stav je OHR-a.

Vlada bh. entiteta Republika Srpska odbacila je najave ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da bi pripadnici Federalne uprave policije mogli biti angažirani na čuvanju granice Bosne i Hercegovine i na dijelovima gdje granica prelazi uz taj bh. entitet.

Vlada RS je naložila entitetskom Ministarstvu unutrašnjih poslova da “svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske bez saglasnosti Vlade RS”.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić prije toga na konferenciji za medije upitan „da li će pripadnici FUP-a biti upućeni na granične prijelaze koji se nalaze u Republici Srpskoj“ rekao je da će oni biti podređeni Graničnoj policiji BiH.

“Oni nemaju ništa s nadležnostima MUP-a RS. Samo će raditi pod nadzorom Granične policije BiH na zaštiti granice”, kazao je Mektić.

Na pitanje agencije Patria kako komentarišu Zaključak Vlade bh. entiteta Republika Srpska nakon najava o eventualnom učešću pripadnika Federalne uprave policije u kontroli bh. granice, iz OHR su istakli:

“U kontekstu sve većeg broja migranata koji ulaze u BiH, niz političara u cijeloj zemlji istakao je potrebu za boljim upravljanjem državnom granicom BiH. Politički i institucionalni lideri u BiH treba da se angažuju u konstruktivnom dijalogu i postignu dogovor o modalitetima kojima bi se postigao taj cilj, istovremeno u potpunosti poštujući ustavni i pravni okvir, a posebno državne nadležnosti u oblasti granične kontrole i imigracija.”

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...