Nijemci ulažu 160 milijuna eura u Srbiju

Preporučujemo

U Pančevu je svečano obilježen početak izgradnje fabrike za proizvodnju pogonskih sistema za električna vozila. Na polaganju kamena temeljca Majk Henkel, jedan od direktora kompanije CF (ZF Friedrichshafen AG) poručio je da je mnogo faktora doprinijelo tome da Srbija bude izabrana kao zemlja u koju će ulagati i gdje će razvijati proizvodnju.

“Odluka gdje da sagradimo fabriku donošena je dugo. Pančevo smo odabrali zbog izuzetne infrastrukture: imamo dovoljno prostora za širenje fabrike, potencijale za njeno razvijanje, nekoliko transportnih puteva i blizu je glavnog grada”, rekao je Henkel.

Otvaranju fabrike te kompanije u Pančevu prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je to jedna od najvećih investicija u Srbiji, koja će mnogo značiti tom najslabije razvijenom dijelu Vojvodine, ali i cijeloj zemlji.

On je izrazio nadu da će CF bar na još dvije-tri lokacije u Srbiji otvoriti proizvodne pogone.

„Braćo Nijemci, hvala što ste ovde. Dođite u što većem broju i dugo ostanite i Srbiji jer nigdje nećete imati bolje uslove za poslovanje. Dat ćemo vam za pet odsto bolje uslove nego što možete da dobijete u drugim zemljama”, kazao je Vučić.

Zahvalio je i njemačkom ambasadoru Akselu Ditmanu što doprinosi privlačenju njemačkih investitora u Srbiju i podsjetio da su njemačke kompanije, kad je došao u Srbiju, na ovom tržištu zapošljavale 23.000 ljudi, a sada 47.508, prenosi Politika.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...