Kontinuirana briga za djecu: Besplatne užine za 487 učenika u Općini Centar

Preporučujemo

Nakon zimskog raspusta, u ponedjeljak 29. januara u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo počelo je drugo polugodište školske 2017/2018. godine. U okviru kontinuirane brige za djecu iz porodica slabijeg imovinskog stanja Općina Centar Sarajevo i ove školske godine finansira nabavku đačkih užina.

Kao i prethodnih godina, osim učenika 11 osnovnih škola sa područja ove lokalne zajednice, besplatne đačke užine imaju i djeca iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju djece i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor”. Za tu namjenu u općinskom budžetu za 2018. godinu izdvojeno je 85.000 maraka.

Za nabavku užina za 487 učenika za februar 2018. godine Općina Centar je izdvojila 7.907 KM dobavljačima koji dostavljaju užine školskim ustanovama.

Službi za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar škole dostavljaju spiskove sa imenima učenika koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, odnosno koji ostvaruju pravo na dodatak na djecu koji je i jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na besplatnu užinu, na osnovu čega pomenuta služba provjerava stanje na terenu i donosi odluku o ispunjavanju prava na ovaj vid pomoći. Za jedno dijete mjesečno se izdvaja po 16 KM za užinu i to devet mjeseci u godini, s obzirom na to da se nabavka užina ne vrši za vrijeme raspusta.

Prema utvrđenim kriterijima, najviše djece koja primaju besplatnu užinu pohađa Osnovnu školu “Nafija Sarajlić” (124), zatim OŠ “Alija Nametak” (70), JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju djece (55), “Hasan Kaimija” (49), “Hasan Kikić” (36), “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak” (33), “Musa Ćazim Ćatić” (29), “Vladislav Skarić” (24), “Silvije Strahimir Kranjčević” (23), Osnovna škola Katoličkog školskog centra (20), “Isak Samokovlija” (15), “Safvet-beg Bašagić” (5), te iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” besplatnu užinu imaju četiri učenika koji stanuju na području općine Centar.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...