18.8 C
Sarajevo
Srijeda, 23. Juna 2021
Naslovnica BiH Kako dobiti ugovoru o djelu u KS: Kandidati se biraju iz stranačke...

Kako dobiti ugovoru o djelu u KS: Kandidati se biraju iz stranačke ili baze podataka Stručne službe KS

Vlada Kantona Sarajevo nedavno je dala saglasnost za sklapanje 22 ugovora o djelu u organima uprave KS, te kantonalnim i javnim zavodima, a građani koji bi eventualno željeli da dobiju angažman po tom osnovu, prema svemu sudeći, za to nemaju šanse.

U nekoliko navrata pokušali smo kontaktirati Edina Fortu, premijera KS, kako bi nam pojasnio na koji način građani KS mogu biti angažirani po ugovoru o djeliu, te kako iz Kantona Sarajevo pronalaze potencijalne kanditate za angažman, međutim on nije odgovarao na naše telefonske pozive.

S druge strane, premijer Forto je jednoj korisnici Twittera mailom odgovorio na slična pitanja. U njegovom odgovoru, koji je objavljen na toj društvenoj mreži, navodi se da Kanton Sarajevo povremeno sklapa ugovore o djelu sa pojedincima u fizičkim licima, na osnovu potreba pojedinih službi.

– Ovi ugovori sklapaju se usključivo za poslove koji nisu previđeni sistematizacijom radnih mjesta. Ugovori o djelu ne podliježu Zakonu o radu, već Zakonu o obligacionim odnosima, te stoga za ove poslove ne može biti raspisan konkura – navodi se u odgovoru.

“Statistička greška”

Pojašnjeno je i na koji način Vlada KS pronalazi “adekvatne” osobe za angažman po ugovoru o djelu.

– Stručna služba Vlade Kantona Sarajevo ima bazu podataka sa imenima i biografijama nekadašnjih pripravnika i osoba koje su direktno kontaktirale Službu i poslale svoje biografije, tako da se osobe sa kojima se sklapaju ugovori o djelu najčešće pozivaju iz ove baze. Osobe se biraju na osnovu njihovog zvanja i prethodnog iskustva – stoji u Fortinom mailu, te se dodaje da “ukoliko želite da Stručna služba Vlade KS uvrsti Vaše ime u roster, pošaljite svoju biografiju e-mailom na [email protected].

 

Prema riječima Mahira Devića, zastupnika u Skupštini KS, angažman osoba po ugovoru o djelu u KS je “klasično političko uhljebljavanje”.

– Pored živih ljudi koji rade u sistemu, oni dovode svoje podobne političke kadrove i to je sva metodologija, koja nema veze sa strukom. Osim toga, pitanje je da li su to uopće stručne osobe. To je klasično političko uhljebljavanje. Što se tiče “baze podataka”, možda u kadrovskoj komisiji Naše stranke i “četvorke” postoje neki spiskovi i baze, a da obični građanin dobije angažman po ugovoru o djelu može biti samo statistička greška – istakao je Dević.