Kako da ispunite novogodišnju odluku i češće jedete kući?

Preporučujemo

Vjerovatno ste i sami razmišljali o novogodišnjim odlukama. Ukoliko je jedna od njih zdraviji način života, bez obzira da li želite smršati, unaprijediti svoje zdravlje ili imati više energije, u nastavku vam nudimo pet dobrih odluka koje će vam pomoći u tome, prema savjetima CNN-a.

Dakle, pet stavki koje morate ispuniti su – pametno hranjenje, kuhanje kod kuće, barem dan sedmično bez mesa, više voća i povrća te više vode.

“Kada kuhate kod kuće, imate potpunu kontrolu onoga što jedete, pa i ako imate posebne potrebe, možete se uvjeriti da su ispunjene. A i čak ukoliko ih nemate, možete biti uvjereni da koristite najbolje moguće sastojke”, rekao je nutricionist Jackie Newgent, koji je ujedno i autor knjige o prirodnom i dijabetičkom kuhanju.

Kuhanje kod kuće vam omogućava da koristite svježe sastojke, proizvode koji su sezonski i hranu koja nije vještački proizvedena.

“Također vam omogućava da koristite i neke dodatne sastojke, poput natrijuma, koje vaše tijelo zaista treba”, dodaje Newgent.

Da biste počeli, kreirajte plan kuhanja, koji uključuje neophodne recepte, sastojke i opremu, kao i vrijeme koje će vam biti potrebno za kuhanje.

“Ukoliko uopšte ne kuhate, počnite sa jednim obrokom sedmično”, savjetuje Newgent i dodaje da bi prvi put to moglo biti jednom sedmično kuhanje, dok bi već naredni mjesec mogli preći i na dva obroka sedmično. Bitno je planirati realno.

Kada birate recepte, uzmite one u kojima uživate i za koje ćete imati vremena napraviti ih.

“Ponekad, recepti mogu biti previše zahtjevni i sa dugom listom sastojaka, te sa tehnikama kuhanja koje su vam nepoznate. Ali, i jednostavan recept može biti jednako ukusan i impresivan kao i onaj komplikovani”, rekao je Newgent.

Za početak, možete pokušati sa osnovnim omletom, grilovanim sendvičem i špagetama.

Na kalendaru označite dane kada ćete kuhati i dan kada ćete kupovati hranu te pokušajte biti fleksibilni.

“Dopustite i mala odstupanja u kuharkoj rezoluciji jer postoje životni faktori koji će i utjecati na to, poput proslava i pazničnih jela. Broj jela koje planirate kuhati može varirati, ali svako malo proveravajte da li radite bolje nego prošle godine”, zaključuje Newgent.

(Ines Sandžaktarević)

 

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...