Izbori u Turskoj: Glasale 117-godišnja Aysa i 213 centimetara visoka Gelgi

Preporučujemo

Među milionima birača na biralištima u Turskoj dva su danas privukla posebnu pažnju javnosti, a riječ je o 117-godišnjoj Aysi Uzkar i 213 centimetara visokoj Rumeysi Gelgi , javlja Anadolu Agency (AA).

U Turskoj se danas održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori na kojima blizu 60 miliona birača bira predsjednika države i novi saziv Velike narodne skupštine Republike Turske.

Najstarija Turkinja i jedna od najstarijih žena na svijetu 117-godišnja Ayse Uzkar glasala je na biralištu u Gaziantepu. Uzkar ima devetoro djece, 40 unučadi, 62 praunučeta i dva prapraunučeta.

Mustafa Uzkar je novinaru AA kazao da je majku Aysu dovodio na biralište tokom svih prethodnih izbora u Turskoj.

“I danas je insistirala da je dovedemo da ispuni građansku obavezu. Glasala je i neka izbori budu korisni narodu i državi“, poručio je Uzkar.

Uporedo s tim, veliku pažnju javnosti na biračkom mjestu u Karabuku privukla je mlada Rumeysa Gelgi koja se u Guinnessovoj knjizi rekorda vodi kao najviša djevojka na svijetu.

Čak 213 centimetara visoku Gelgi u izvršavanju građanske dužnosti nije spriječio ni sindrom Weaver zbog kojeg je u dolescentnom periodu imala veliki poremećaj rasta.

U kratkom obraćanju novinarima izrazila je zadovoljstvo zbog trećeg izlaska na izbore u Turskoj.

“Sretna sam da sam mogla doći na biralište i glasati. Uz pomoć porodice često izlazim iz kuće i tako sam i danas izašla da bi mobilni glasački timovi mogli posjetiti nekoga ko je u težoj situaciji“, poručila je Gelgi.

Ukupno 180.065 birališta u cijeloj Turskoj otvoreno je u 8 sati, a zatvaranje je najavljeno za 17 sati po lokalnom vremenu.

Izbori se održavaju uz pojačane mjere sigurnosti sa više od pola miliona angažiranih pripadnika snaga sigurnosti, a preliminarni rezultati izbora očekuju se u izbornoj noći, nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Predsjednik države i parlament se biraju na mandat od pet godina. Riječ je o historijskim izborima kojima će Turska preći sa parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja, što je odobreno i referendumom održanim u aprilu prošle godine.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...