Hrvatska: Danas godišnjica početka Oluje

Preporučujemo

Danas se navršavaju 23 godine od početka hrvatske vojno-policijske akcije Oluja. Na ovaj datum različito se gleda u Srbiji i Republici Srpskoj, s jedne, i u Hrvatskoj s druge strane.

Srpske udruge i zvaničnici tvrde da je u toj akciji iz svojih domova protjerano preko 200.000 krajiških Srba, a poginulo ili se vodi kao nestalo više od 2.000.  Hrvatska će 4. avgust slaviti kao Dan pobjede, dok će Srbi dan kasnije pomenima i ove godine odati počast žrtvama .

Centralna manifestacija u Srbiji biće održana sutra u Bačkoj Palanci. Državna komisija za nestale Srbije od Hrvatske potražuje verifikaciju 695 nestalih osoba, ekshumaciju njih 74 i indetifikaciju oko 900 već ekshumiranih, piše N1.

Program obilježavanja u Hrvatskoj počinje u 13 sati kad će se na kninskom stadionu odigrati revijalna nogometna utakmica između branitelja, pripadnika Hrvatske vojske i policije, te nogometne reprezentacije s izbornikom Zlatkom Dalićem na čelu. U večernjim satima održat će se prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata gdje će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručiti odlikovanja generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

U programu obilježavanja učestvovat će 800 hrvatskih vojnika, među ostalim u postroju ratnih zastava iz Domovinskog rata i svečanom mimohodu, ispaljivanju počasnih plotuna te letu helikoptera i aviona, a program će kao i inače izvesti i Krila oluje.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...