Hidroelektrana “Bočac 2” u Mrkonjić Gradu bit će puštena u rad do kraja ljeta

Preporučujemo

Ugradnjom drugog kapsulnog agregata koji je postavljen danas u maloj HE (MHE) “Bočac 2” stvoreni su uslovi da HE u probni rad bude puštena do kraja avgusta ove godine, a od septembra u potpunoj mreži za rad.

Ugradnji kapsulnog agregata prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je kazao da je veoma zahtijevno i teško graditi jedan ovakav objekat.

“Ovdje smo pokazali spremnost da vlastitim sredstvima i znanjem gradimo ovakve objekte”, kazao je Dodik i istakao da se na ovaj projekat dugo čekalo.

“Ponosan sam na činjenicu da ćemo jedan ovakav objekat imati krajem avgusta na mreži i da ćemo obezbijediti ono čemu sva društva teže u okruženju, a to je dodatna energetska stabilnost”, ističe Dodik.

Nedeljko Kesić, direktor HE na Vrbasu, kaže da je ova hidroelektrana instalisanja snage 10 MV u prozvodnji 42 GV-časa, pišu Nezavisne novine.

“Njena gradnja traje već dvije godine i predviđena je da bude puštena u rad u septembru mjesecu tekuće godine i očekujemo da će investicija biti otplaćena za šest do sedam godina”, kazao je Kesić i istakao da je ukupna vrijednost investicije 42 miliona KM.

“Godišnji prihod iznosit će šest miliona KM, a ova HE napravljena je po najnovijoj tehnologiji koja je trenutno na tržištu”, rekao je Kesić.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...