Grčko odobravanje azila članovima FETO-a je “pravi primjer neobazrivosti”

Preporučujemo

Zvaničnici turske vojske i ministarstva odbrane ocijenili su odluku grčkog suda, kojom se odobrava azil FETO pučistima, pravim primjerom neobazrivosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama do kojih je došao novinar AA, zvaničnici turske vojske i ministarstva odbrane ove zemlje, uputili su oštru reakcju na odluku Vrhovnog suda Grčke koji je odobrio azil odbjeglom pučisti FETO-a Suleymanu Ozhasekiju.

“U danima kada se govori o ponovnom pokretanju mjera za jačanje sigurnosti i kada pokazujemo našu najbolju namjeru, sudska odluka u vezi pučista je primjer neobazrivosti”, navedeno je u saopćenju, u kojem se dalje navodi:

“Sve dok se odluke u vezi s teroristima pučistima ne budu donosile na temelju pravde, demokratije i dobrosusjedskih odnosa, neće biti moguće očekivati napredak u provedbi mjera za jačanje sigurnosti. Vrlo je jasno da će to imati ozbiljne negativne refleksije na naše odnose.”

Suleyman Ozkaynakci je jedan od osam pučista FETO-a koji su u noći pokušaja vojnog udara iz Turske pobjegli u Grčku. Zbog učešća u pokušaju puča 15. jula 2016. godine, iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, Turska je zatražila njihovo izručenje, a oni negiraju upletenost i traže azil u Grčkoj.

Turska je u više navrata uputila zahtjev grčkim vlastima za izručenje Ozkaynakcija, ali se to nije dogodilo.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...