“Fikus direktori”: SIPA pretresala poslovne prostore u ZHK

Preporučujemo

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jučer su na području općina Posušje, Ljubuški i Široki Brijeg, pretresli tri poslovna objekata s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu sa počinjenjem krivičnih djela organizovani kriminal, poreska utaja ili prevara, carinska prevara i krivotvorenje službene isprave.

Pretresi su obavljeni po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnih organa Republike Hrvatske, saopćeno je iz SIPA-e.

Sva tri poslovna objekta su vlasništvo jedne pravne osobe, dodaje se u saopćenju.

Faktor nezvanično saznaje da su pretresane prostorije firme Reli d.o.o., vlasništvo Ivana i Senke Bašić. Njima je jučer sudija za prethodni postupak zagrebačkog Županijskog suda, na zahtjev USKOK-a, odredio jednomjesečni pritvor, kao i Bernardinu Budinu, Robertu Čarapini, Damiru Mitaru, Ivanu Gavranu, Dinku Škiljanu i Dinku Pejiću.

Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti predemeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Prema pisanju hrvatskih medija, Ivan Inja Bašić (48), čovjek je vrlo živopisne prošlosti, koji je svojevremeno bio optužen zbog krađa vozila, da bi na koncu postao prodavač luksuznih automobila.

Policija sumnja da su Bašić i ostali osumnjičenici koristili tzv. metodu nestajućega trgovca, a bavili su se uvozom luksuznih automobila s područja zemalja EU-a. Modus postupanja bio je da se u Hrvatskoj registruje niz firmi u kojima su postavljani tzv. fikus direktori. Iz tih firmi se potom izvlačio novac, te se dijelio među osumnjičenima, a utajivao se i PDV. Sumnja se da je šteta oko tri miliona kuna.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...