Drama u austrijskim Alpama: Planinar iz BiH teško povrijeđen nakon pada

Preporučujemo

Planinska tura na Lärchenturm u austrijskim Alpama loše je završila za par iz Bosne i Hercegovine koji je doživio nesreću.

U utorak 21. avgusta, dvoje planinara iz Bosne i Hercegovine, 48-godišnji muškarac i njegova 45-godišnja partnerka, krenuli su na uspon do Lärchenturma na Karavankama.

Uz pomoć alpinističke opreme došli do 1967 metara visokog vrha Lärchenturm, a onda se odlučili spustiti preko tzv. Lärchenscharte.

Međutim, oko 15.50 sati, na desetak metara iznad Lärchenscharta, planinar iz BiH je izgubio snagu, nije mogao držati čeličnu sajlu i pao je zadobivši teške povrede, prenosi radiosarajevo.

Par iz BiH uspio je obavijestiti obližnjeg alpinistu koji je alarmirao spasilačke službe. Ubrzo je stigao spasilački helikopter C-11 čija je posada uspjela konopcima izvući planinara iz BiH i prebaciti ga na kliniku u Klagenfurtu.

Alpinistica iz BiH nije povrijeđena, izvještava 5min.at. U akciji spasavanja učestvovalo je 10-ak članova gorske slušbe, alpski policajci i civilna policija iz Ferlacha.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...