DOK SE ZENIČKI RUDARI BORE ZA KORU HLJEBA: Brod iz Australije dovezao ugalj za potrebe Željezare u Zenici

U Luku Ploče uplovio je brod “Orient Cavalier”. Riječ je o najvećem brodu u historiji pločanske luke, nosivosti 110.813 tona, koji je dopremio ugalj za potrebe Željezare u Zenici. Brod je prema Pločama krenuo 10. januara iz australske luke Haypoint, piše “Slobodna Dalmacija”.

Uplovljavanjem ovog broda službeno je pušten u promet novoizgrađeni terminal za rasute terete, koji je od marta 2019. bio u probnoj funkciji.

Novi terminal je tehnološki i finansijski zasigurno jedan od najznačajnijih podprojekata i investicija u sklopu realizacije Projekta integracije trgovine i transporta, čija je ukupna vrijednost oko 200 miliona eura, a započet je 2005. godine uz saradnju Vlade RH, Svjetske banke, Lučke uprave Ploče i Luke Ploče d.d.

Funkcija terminala odnosi se na povećanje kapaciteta za rasute terete na više od šest miliona tona godišnje, a poboljšana prekrcajna tehnologija, duljina obale (365 m) i duboki gaz (18 m) rezultirat će porastom prometa u segmentu rasutih tereta – očekuju u pločanskoj luci.

Zbog svega navedenog, povećala se i konkurentnost luke, kao i ekološki standardi rukovanja teretom, što omogućava bolje pozicioniranje na tržištu.

Inače, terminal za rasute terete dio je postojećeg lučkog područja. Nalazi se na desnoj obali ušća kanala i ima površinu od 240.000 metara kvadratnih.

Luka Ploče d.d. kao ovlaštenik koncesije u skladu sa potpisanim ugovorom s Lučkom upravom, opremila je terminal potrebnom prekrcajnom i drugom opremom, čija je vrijednost u prvoj fazi izgradnje iznosila oko 40 miliona eura.

Opremanje terminala ugovoreno je i izvršeno s kineskom kompanijom CMBM – saopćeno je iz Luke Ploče.

Lokacija ovog terminala na rubnom je dijelu luke, najudaljenijem od grada Ploča, čime se garantuje u potpunosti zanemariv utjecaj na urbanu zonu u ekološkom smislu. Pri rukovanju rasutim teretom primjenjuju se najviši ekološki standardi, u skladu s smjernicama Svjetske banke.

Osim eliminiranja mogućih prašenja na grad Ploče pri nepovoljnim vjetrovima, ovakav položaj omogućit će i puno veći kapacitet prihvata rasutog tereta te poboljšanje prekrcajne tehnologije. Isto tako, lokacija omogućava povoljniji pristup s mora i kopna, piše “Slobodna Dalmacija”.

Podsjetimo, Luka Ploče d.d. se završetkom novog terminala za rasute terete i mogućnošću prihvata brodova veličine 180.000 DWT pozicionirala na karti svjetskih luka i u stanju je privući nove terete za prekrcaj.