Dalaj Lama šokirao svijet: Tibet je dio Kine

Preporučujemo

Duhovni vođa Tibeta Dalaj Lama odstupio je od svog političkog načela, rekavši da Tibet može ostati dio Kine, ako zvanični Peking pristane na kulturnu autonomiju.

Dalaj Lama je, tokom predavanja u indijskoj prijestonici Nju Delhiju, izjavio da je, bar za sada, u ekonomskom interesu Tibeta da ostane dio Kine.

– Historijski i kulturno, Tibet je bio nezavisan. Kina je preuzela kontrolu nad Tibetom u onome što oni nazivaju mirno oslobođenje. Sve dok Ustav Kine prepoznaje našu kulturu i posebnu historiju Tibetanskog autonomnog regiona, možemo ostati dio Kine – rekao je Dalaj Lama.

Dalaj Lama je, također, izrazio zabrinutost zbog etničkog nasilja nad Rohindžama u Mijanmaru, nazivajući ga tužnim i zastrašujućim. Također, naglasio je potrebu da se ljudi uzdignu iznad razlika i da zajedno rade za sveobuhvatni razvoj i mir.

Dalaj Lama je održao predavanje povodom 60-godišnjice od njegovog izgnanstva u Indiju, gdje je pobjegao zajedno sa svojim pratiocima. Peking ga smatra separatistom i tvrdi da on želi otcjepiti Tibet od Kine, prenosi “New indian express”.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...