Cvijanović potvrdila: Zakon o ćirilici u pripremnoj fazi

Preporučujemo

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović potvrdila je da je u pripremnoj fazi zakon kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u Republici Srpskoj.

“Formirana je radna grupa, Ministarstvo prosvjete i kulture biće predlagač ovakvog zakona, okupljeni su brojni stručnjaci koji treba da doprinesu prilikom izrade ovako važnog zakona, a suština je jasna već iz naslova zakona”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Gradišci.

Ovim je potvrđeno pisanje medija da entitetsko Ministarstvo prosvjete i kulture radi na pripremi zakona kojim bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo u RS, a uz to zakonom bi navodno bile predviđene i oštre sankcije za nepoštivanje tog zakona a odgovorno lice u instituciji bi za “ignorisanje ćirilice” moglo biti kažnjeno od 45 do 850 eura.

Bošnjački i hrvatski predstavnici u institucijama RS ranije su za Vijesti.ba komentarisali mogućnost usvajanja ovakvog zakona.

Tomislav Tomljanović, predsjedavajući Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS-a, smatra da se prije svega radi o prijedlogu koji je u suprostnosti sa ustavom.

“U najkraćem rečeno to je protivustavno. Imamo tri jednakopravna jezika i dva jednakopravna pisma, takav prijedlog zakona još nisam vidio, ali bi u svakom slučaju temeljem ustavnih odredbi bio u suprotnosti sa Ustavom, a sad pred izbore svi svašta predlažu, pa je valjda i to svrhu predizborne kampanje. Sumnjam da će takav prijedlog uopće biti upućen u proceduru do kraja mandata ovog saziva parlamenta. Eventualno prijedlog može biti na jesen a kako će završiti ja ne bih prejudicirao, međutim u temelju je takav prijedlog u suprotnosti sa Ustavom”, rekao je Tomljanović za Vijesti.ba.

Smatra da bi eventualne sankcije ukoliko zakon bude usvojen, premda ne vjeruje u takav ishod, bile smiješne.

“Sankcije prema kome. Pa ne možete zakonom uvoditi sankcije, institucije RS-a da sankcioniraju institucije RS-a, ali opet kažem da se takav zakon nikada neće moći usvojiti”, kazao je Tomljanović.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić također ističe da bi takav prijedlog zakona bio potpuno neustavan isto kao što je potpuno neustavno da se onemogućava Bošnjacima da nazivaju svoj jezik onako kako to oni žele, jer su to ustavne kategorije.

Dodaje da je vlast RS-a ozgrela u radikalizmu te da želi stvoriti nemoguće uslove života kod onih koji ne pripadaju srpskom narodu.

“Nažalost imamo vlast koja je ogrezla u radikalizmu i ekstremizmu, pravoslavizaciji institucija i u pokušajima da budu veći pravoslavci i Srbi od pravoslavaca i Srba u Srbiji. Evidentno je da vlast ovdje prije svega želi stvoriti ambijent u kojem će izazvati neku vrstu radikalizacije koja bi bila posljednica trpnje i patnje, ugrožavanja i ponižavanja nesrba na prostoru ovog entiteta. To je cilj ove vlasti. Koliko god oni vide da se mi ne slažemo sa određenim rješenjima i da ona nisu u skladu sa Ustavnom, oni ipak nastavljaju da insistiraju na tome računajući da će doći momenat kada više nećemo moći izdržati”, kazao je Salkić za Vijesti.ba.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Mujo Hadžiomerović smatra da se radi o kulminaciji bezobrazluka i drskosti.

“Uvjeren sam da će doći kada da ovaj zalogaj neće moći progutati jer zaista i po Ustavu RS-a u suprotnosti sa Ustavom. Ne mogu ni da prihvatim činjenicu da bi to moglo proći. Mogu samo zamisliti kako bi izgledao njihov engleski na ćirilici a očito da to u njihovim glavama. Ali s obzirom da imamo obavezu štićenja i u Ustava RS-a i Ustava Bosne i Hercegovine, u kojima jasno i precizno stoji norma o pismima i jezicima, to će biti nemoguće. Pa ipak je ovo samo dokaz koliko su bezobzirni i da je to politika koja ruši sve druge i drugačije”, rekao je za Vijesti.ba Hadžiomerović.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...