Australija – Požari u Victoriji, naređena evakuacija desetina hiljada stanovnika

Preporučujemo

Od desetina hiljada stanovnika i turista u australijskoj saveznoj državi Victoriji zatraženo je da napuste područja kojima prijete šumski požari.

Temperature iznad 40 stepeni Celzijusa, jaki vjetrovi, oluje i promjene smjera vjetra najavljuju da će ponedjeljak biti dan ekstremne opasnosti, saopćili su zvaničnici, javio je BBC.

Šef Odjela za hitne situacije Andrew Crisp kazao je kako oni koji se nalaze u East Gippslandu to područje trebaju napustiti najkasnije do ponedjeljka ujutru.

Više od stotinu požara i dalje je aktivno širom Australije, prenosi Anadolija.

Najveći od njih su nedaleko od Sydneya, u New South Walesu, gdje je više od 250.000 ljudi potpisalo peticiju za otkazivanje novogodišnjih vatrometa i ulaganje tih sredstava na gašenje požara.

U East Gippslandu, tri požara su aktivna nedaleko od Bruthena, Buchana i Bonanga.

Zvaničnici upozoravaju da bi se požari mogli širiti prema obali i tako biti blokirana glavna saobraćajnica.

– Ono što možemo trenutno reći, bazirano na vremenskim uslovima s kojima ćemo se sutra suočiti širom države, a naročito u East Gippslandu, jeste da, ukoliko ste tu na odmoru ili živite, vrijeme je da idete – rekao je Crisp.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...