Arheološki park Kalin hadži Alijine džamije u novom ruhu

Preporučujemo

Na osnovu naloga načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Park“ uređuju lokalitet Kalin hadži Alijine džamije, smješten na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva.

Podsjećamo da je prošle sedmice potpisan sporazum o realizaciji kapitalnog transfera Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine – Vakufskoj direkciji Sarajevo za sufinansiranje projekta konzervacije „Arheološki park Kalin hadži Alijina džamija“. Pomenuti sporazum je u ime Općine Centar kao sufinansijera projekta potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, u ime Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH koja je implementator projekta direktor dr. Senaid Zajimović, a u ime Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo kao pružaoca usluga projektovanja i nadzora to je učinio direktor Nervin Dacić. Vrijednost sporazuma je 30.000 KM koje je obezbijedila Općina Centar u budžetu za 2018. godinu.

S ciljem obogaćenja turističke ponude grada, Općina Centar je pristupila privremenom uređenju lokaliteta Kalin hadži Alijine džamije do konačnog rješenja. U proteklom periodu na ovom lokalitetu izvršena su arheološka istraživanja, a trenutno se radi na izradi projekta, odnosno plana konzervacije arheoloških ostataka i samog lokaliteta.

-S obzirom da se ovaj lokalitet nalazi u samom centru grada, na turističkim rutama i u neposrednoj blizini Trga Susan Sontag na kojem je postavljen Festivalski trg, Općina Centar je krenula u realizaciju projekta uređenja arheološkog parka Kalin-hadži Alijine džamije. Tokom proteklih nekoliko dana postavljena je nova ograda, te platforma sa koje će zainteresirani građani i turisti moći posmatrati arheološke iskopine. Izvršeno je i uređenje zelenog pojasa kao i postavljanje ukrasnih betonskih žardinjera sa crnogoričnim grmljem. Očekujemo još da se postave ispune za ogradu, te prekriju instalacije, a radovi bi trebali biti završeni do početka Sarajevo Film Festivala, istakli su iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...