Aplikacija ‘Strava’ mogla bi otkriti tajne lokacije vojske

Preporučujemo

Aplikacija za praćenje navika vježbanja ljudi mogla bi predstavljati opasnost za sigurnost sigurnosnih snaga širom svijeta, piše CNN.

Strava – “socijalna mreža za sportiste” omogućuje korisnicima da dijele svoje rutine trčanja. Ali, eksperti su otkrili kako je ona i potencijalna opasnost za sve sigurnosne snage koje rade na udaljenim lokacijama.

Tako je američki student i analitičar Nathan Ruser na Twitteru u subotu objavio kako su američke baze “jasno idenfikovane i mapirane”.

“Ukoliko vojnici koriste aplikaciju kao i normalni ljudi, dakle prate svoje mape tokom trčanja, to bi moglo biti jako opasno, posebno kada govorimo o rutama tračnja”, rekao je on.

Brojao je i broj mapa – te je izborao šest puta veči broj podataka o mapama od septembra prošle godine do sada.

Aplikacija broji miliona korisnika i označila je do sada oko tri triliona lokacija, a koriste se podaci od FitBits, mobitela i raznih drugih uređaja.

Pentagon je rekao kako poduzimaju sve da bi se oktrilo da li je potrebna dodatna obuka, smjernice ili politika da bi se nastavila sigurnost DoD osoblja kod kuće i izvan nje.

(Ines Sandžaktarević)

 

 

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...