Ahmetović: Pucanj u Ferhadiju

Preporučujemo

Trećeg dana obilježavanja Kurban Bajrama, nekoliko osoba, kako navode u muftijstvu banjalučkom, u pripitom stanju, pucalo je na Ferhat pašinu džamiju, Ferhadiju.

Iako je policija RS reagovala brzo i počinioce privela, pucanj u Ferhadiju koja je bila srušena do temelja 1992. godine, a obnovljena ponovo prije dvije godine i otvorena i za vjernike i javnost, simbol je povratka Bošnjaka i muslimana na teritoriju Republike Srpske.

– Ferhat pašina džamija u Banja Luci jedno je od najvažnijih obilježja za Bošnjake, muslimane u BiH, ali i za sve druge nacije i vjere koje su gledale kako se Ferhadija obnavlja od 2001. godine naovamo. Muslimani su se poistovjetili sa Ferhadijom, pratili kako se gradi i uzdiže ponovo. Ona je nadišla pojam vjerske institucije i gledamo je kao temelj opstanka Bošnjaka na banjalučkom području, ali i muslimana u cijeloj Bosni i Hercegovini, tvrdi Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH

Ahmetović dodaje da nikakvo olakšanje za povratnike, pa tako i za njihove simbole ne donosi retorika koja se svakodnevno koristi u javnom prostoru BiH.

– Vrijeme je da pojedinci malo “spuste loptu” i da ne koriste identičnu retoriku, pa čak i iste rečenice kao njihovi prethodnici 1992. godine. Znamo kako je završila i ta “priča”. I Bošnjaci bi trebali da pokažu veće jedinstvo. Jer samo jedinstveno možemo graditi i spasiti Bosnu i Hercegovinu i izvući je iz starih priča o podjelama i mržnji između tri etniciteta u BiH i spriječimo da se ovo, što se noćas dogodilo u Banja Luci, ne ponovi sutra u Sarajevu ili Mostaru, zaključio je Sadik Ahmetović.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...