Advokatica Galijatović: Sud će dati posljednju riječ u slučaju Gavrankapetanović

Preporučujemo

 Današnja vanredna sjednica Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu na kojoj je trebala biti donesena odluka o vraćanju profesora Ismeta Gavrankapetanovića u nastavni proces Medicinskog fakulteta u Sarajevu nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednicu je od 11 članova došlo samo njih četvero.

Advokatica profesora Gavrankapetanovića Maida Galijatović kazala je da nije donesena odluka o prigovoru prof. Gavrankapetanovića na prestanak ugovora o radu.

Ona tvrdi da je radni odnos redovnog profesora trajni odnos i po starom zakonu i po novom zakonu o visokom obrazovanju.

– Visokoškolska ustanova bila je dužna dati ugovor na neodređeno vrijeme redovnom profesoru – kaže Galijatović.

Galijatović je kazala da su se rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju početkom ove godine obraćali sa zahtjevom za rješavanje radnog odnosa profesora Gavrankapetanovića koji tada još uvijek nije bio primio rješenje o prestanku ugovora koje je doneseno 5. januara 2018. godine, a njemu uručeno tek u aprilu 2018. godine.

– U tom periodu smo se obraćali rektoru. Rektor je također ovlašten da štiti zakonitost u radu Univerziteta, ima ovlaštenje da direktno poništi odluke dekana visokoškolskih ustanova ukoliko se ustanovi da su nezakonite. Nezakonitost ovog rješenja je ustanovljena u nalazu inspekcije za visoko obrazovanje koja je utvrdila da je rješenje o prestanku ugovora o radu suprotno svim pozitivnim zakonskim propisima, ali ta inspekcija nije našla za shodno da dadne instrukciju za postupanje Medicinskom fakultetu, obzirom da je ugovor zaključen tako kako je zaključen. U nalazu inspekcije stoji da je rješenje nezakonito, ali da sud donosi konačno rješenje.

Ona je potvrdila da su podnijeli tužbu sudu protiv rješenja o prestanku radnog odnosa, obzirom da UO kao drugostepeni organ nikada nije odlučio po prigovoru.

– Po toj tužbi se nadamo ukupnom rješavanju pravnog stutusa prof. Gavrankapetanovića. Nadamo se i da će članovi UO postupiti po savjesti i zakonu i dovesti Univerzitet u okvire zakonitog poslovanja – kaže Galijatović.

Rektor Škrijelj kazao je da ne želi komentarisati krivičnu prijavu koja je podnesena i protiv njega.

– Nijednim svojim potpisom, nijednim svojim aktom nisam doveo u pitanje status kolege Gavrankapetanovića. Izražavam žaljenje što ne radi u nastavi na Medicinskom fakultetu, ali nije do mene kao rektora. To je direktno stvar NNV tog Fakulteta, dekanese i tijela i organa Fakulteta zaduženih po zakonu i Statutu da obezbijede zakonit rad u nastavi. Da li su tu oni povrijedili pravo kolege Gavrankapetanovića pokazat će sudski spor koji je pokrenut.

Najnovije

Bez sportista iz Rusije i Bjelorusije na OI u Parizu?

Sportistima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024 zbog invazije Moskve na...